Case study: speelgoedketen in Mexico

Van big data naar beslissingen

Maven Analytics, Toys Data Challenge

Data consultant, Guy Hombleu, nam deel aan de Maven Analytics Toys Data Challenge ter inspiratie van de KENSØN community. Maven Analytics publiceert elke maand (publiekelijk) een dataset met bijbehorende data challenge met als doel het uitdagen van data analisten zodat zij nog beter worden in het analyseren van data en het omzetten van data naar inzicht. Lees meer over de achtergrond van de challenge via deze link.

Klanten beter begrijpen? Producten en/of services verbeteren? Management van aanwezige data verbeteren? Nieuwe omzetstromen genereren? Efficiënter te werk gaan? Van big data gaan we in deze case study naar inzicht en beslissingen. Bekijk het dashboard en de key insights voor de fictieve Mexicaanse speelgoedketen hieronder.

Dashboard

Bekijk het dashboard hieronder of klik op deze link. Het kan enige tijd duren voordat het dashboard geladen is i.v.m. de op te halen data. Maak live selecties in het dashboard, relateer elk data punt met elkaar door te klikken op de verschillende elementen in het dashboard of gebruik de filteropties en zoom in op de data.

Key insights

Dashboard tab 1

Main Sales Dashboard YTD vs. LYTD

  • Ondanks dat de onderneming een YoY groei van 31% ziet zijn er een aantal bruikbare inzichten in de productmix. De Electronics categorie is de meest winstgevende categorie kijkende naar de marge maar ziet een YoY krimp van 28%, dit is tevens de enige categorie met een YoY krimp. Art & Crafts sales zijn meer dan verdubbeld (YoY groei van 252%), een vergelijkbare groei is te zien bij alle Store Location Types. De Toys categorie ziet de meeste positieve groei in de Airport Locations met 53%, terwijl deze categorie een lichte krimp laat zien van 2% in de Residential Locations.
  • Airport Locations zien de grootste groei in sales met 37%. De Commercial stores zien de minste groei kijkende naar de marge, slechts 9% groei terwijl anderen rond de 20% groei zitten.
  • Maart 2018 was een goede maand voor de keten. 30 april bleek de best-selling day ooit, dit is de traditionele Children’s day “holiday” in Mexico.

Dashboard tab 2

Potential Expansion Dashoard by City & Population in Mexico

  • In de linker tabel kun je de totale YTD sales voor elke stad met Toys Store Location zien. De hoofdstad “Mexico City” heeft 4 winkels en is verantwoordelijk voor de meeste sales per stad.
  • In de geografische heatmap aan de rechterkant zien we rode stippen welke de top 50 grootste steden van Mexico weergeven o.b.v. de totale populatie. Tijuana staat bovenaan de shortlist voor potentiële nieuwe locaties kijkende naar de mogelijkheden voor geografische expansie. Gezien het hoge aantal sales van Airport Locations is het interessant om in te zoomen op potentiële nieuwe Airport Locations in dit gebied.

Dashboard tab 3

Product & Inventory Dashboard

  • In de middelste tabel kun je de Total Sales YTD voor elke store location i.c.m. de aanwezige voorraad zien op 1 oktober. Gemiddeld gezien zijn er bij alle locaties 5 items niet meer voorradig op 1 oktober, hierdoor loopt de keten omzet mis. De met kleuren gelabelde tabel laat het gemiddelde aantal dagen zien wanneer een product bij een store location niet meer op voorraad is. De rode cellen laten zien dat producten/stores slechts een voorraad hebben van 7 dagen of minder, dit is gecalculeerd o.b.v. de gemiddelde SellThrough verwachtingen in 2018.

Binnen 30 minuten je kansen bespreken

Benieuwd waar de kansen voor jouw organisatie liggen op het gebied van big data analytics? KENSØN kan ondersteunen in elke gewenste fase en in elke gewenste vorm. Van afstemming, dataonderzoek, ETL-process, mock-ups, data modeling, data visualisation tot en met data reporting. Bespreek de mogelijkheden met een van onze experts.

Je bent in goed gezelschap

Meer dan 100 bedrijven gingen je afgelopen jaar voor en maakten gebruik van de door KENSØN geschetste kansen.

KENSON kantoor
KENSON kantoor
KENSON kantoor
KENSON kantoor
× Heb je een vraag? Stel hem gerust!